Behandeling van een negatief zelfbeeld

Wat is dat eigenlijk, een ‘zelfbeeld’

Het woord zegt het eigenlijk al – het is het beeld dat je van jezelf hebt. Het beeld. En dus niet de werkelijkheid. Anders zou het wel zelf werkelijkheid heten.

Je zelfbeeld is dan ook nooit helemaal gelijk aan de werkelijkheid. Tenminste, het is heel lastig om op elk moment exact te weten hoe je jezelf ziet. De meeste mensen schommelen een beetje om de werkelijkheid. Op sommige gebieden overschatten ze zichzelf. Op andere gebieden doen ze zichzelf hopeloos tekort.

Een overdreven positief zelfbeeld brengt je hoe dan ook een keer in de problemen. Maar tot die tijd kun je behoorlijk boven jezelf uitstijgen.

Een negatief zelfbeeld daarentegen, beperkt je. Je doet dingen niet die je misschien wel zou willen. In ernstiger gevallen onthoud je jezelf steeds meer en raak je in een isolement. Dat ‘falen’ is op zichzelf weer een voedingsbodem van dat negatieve zelfbeeld. Enzovoort. Een negatieve spiraal. Die, nogmaals, een beeld is, geen werkelijkheid.

Je bent wat je denkt dat de ander denkt dat je bent…

Het kan een behoorlijk ingewikkelde kronkel in je hoofd opleveren. Maar het is dan ook lastig: je zelfbeeld. Sommige mensen lijken zich er niet van bewust en leven zorgeloos, maar voor jou is dat anders. Het bepaalt je leven.

Het is lastig jezelf niet te zien door de ogen van een ander. Je zelfbeeld ontstaat in relatie tot anderen. Wie je bent, wat je vindt en wat belangrijk voor je is, wordt ook bepaald door je omgeving. Mensen waar je je mee identificeert en waar je wel of niet door goedgekeurd en gewaardeerd kunt worden.

Het is een beeld. Leer jezelf écht te zien.

In de behandeling van Psycholoog Zwolle leer je te zien wat er is. Door je zelfbeeld samen met een psycholoog en vanaf een gezonde afstand te analyseren, zie je wat realistisch is en wat niet. Je leert je talenten te herkennen, je niet alleen maar te concentreren op wat er niet deugd. Dan sta je open voor je eigen kwaliteiten en voor de meeste mensen is dat een aangename verrassing.

Als je dat eenmaal meemaakt, heb je een rijker en vooral meer gebalanceerd palet om je zelfbeeld mee in te kleuren.

Dat wil overigens niet zeggen dat je meteen overdreven positief over jezelf zult zijn. De behandeling is erop gericht je beter te laten kijken en ook de goede kanten van jezelf een kans te geven. Al met al zul je je meer in balans voelen, groeien als mens en vooral meer worden wie je écht bent.

Neem contact op met Psycholoog Zwolle

Herken je jezelf of heb je een vraag over de behandeling van een negatief zelfbeeld? Bel of mail Psycholoog Zwolle voor een afspraak.